Hvad søger du?

Sokkens historie

Sokkens historie

Sokkens historie

Korte strømper også kaldet sokker er igennem en menneskealder blevet brugt til at varme vores fødder, men de beskytter også mod sved, slitage og småskader. Faktisk daterer sokker helt tilbage til stenalderen, men dengang var de meget anderledes end vi kender dem i dag. Tilbage i stenalderen var sokker nemlig lavet at dyreskind som blev bundet omkring anklerne. Helt tilbage i det 8 århundrede før Kristus, skrev den græske poet Hesiod en guide til sokker lavet af flettet dyrehår.

Venstre sok til et barn, dateret tilbage til 3. eller 4. århundrede.

De første strikkede sokker i historien blev opdaget i egyptiske grave fra det 4. til 5.århundrede. Disse sokker havde splittede tæer, så de kunne blive båret medsandaler. Dengang blev de mest brugt af skuespillere og komikere.

Middelalderen

I middelalderen blev strømperne bundet omkring benene. Materialet dengang var klæder i farver. Sokker blev holdt oppe af hoser, der blev placeret uden på strømperne så de ikke faldt ned. Det var ikke alle, der have råd til disse fine klæder og blev derfor mest anvendt af overklassen.
I 1490-erne var ridebukser og strømper i ét stykke. Disse blev senere kendt som det vi kalder tights eller leggings der er meget populære blandt unge nu om dage. Dengang blev de produceret af silke, uld og fløjl og gerne i forskellige farvet ben.

I 1500 – tallet blev strikkede strømpebukser båret i både Frankrig og Scotland og i 1590serne blev strømpestrikkemaskinen opfundet, hvilket gjorde brugen af strikkede strømpebukser mere almindeligt.

1700-hundrede tallet

I det 1700 århundrede blev bomuld populært til produktion af sokker, tidligere amerikanere brugte også bomuld og silke, men det var kun blandt mellemklassen. De fattige gik mere med uldstrømper, som var mere matte i farverne, mens overklassen bar strømper af fin silke med flotte farver, som blev holdt oppe med strømpebånd.

Sokker går ‘world wide’

I 1900 – tallet bruges strømpestrikkemaskinen mere internationalt, hvilket tillader produktion world-wide. Efterhånden som herrebukser bliver længere bliver strømperne kortere, indtil udtrykket strømper bliver ændret til sokker og erstattede udtrykket strømper.
Selve ordet ’sok’ stammer fra det Latinske udtryk ”soccus” der betyder ’let tildækning af foden’.

Man må sige at sokker ikke bare er sokker, men nærmere en del af os selv som går langt tilbage i historien. Det er ikke bare et redskab til at holde os varme, men et spørgsmål om præferencer til miljø, komfort og mode.

Uanset hvilke præferencer man har, er der noget til enhver smag også hvad gælder hjemmestrikkede strømper. Find inspiration og opskrifter på strømper her.

One Comment

  1. […] Kender du egentlig sokkens historie? […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *